Gröna jobb kan hjälpa långtidsarbetslösa

Arbetslösheten sjunker i länet, men långtidsarbetslösa har fortfarande svårt att få jobb. Projektet Gröna jobb är ett försök att hjälpa några av dem i arbete.

På arbetsförmedlingen skiljer man mellan långtidsarbetslösa, som varit arbetslösa i minst 6 månader, och långtidsinskrivna som varit arbetslösa i mer än två år.

Ju längre man har varit borta från arbetslivet, desto svårare är det att få ett jobb igen. Men det finns sätt att ta sej ur hopplösheten.

Tommy Andersson är med i projektet Gröna jobb, som är ett samabete mellan Skogsstyrelsen, AMS och europeiska socialfonden. De erbjuder långtidsarbetslösa projektanställning inom kultur- och naturvård. Tommy Andersson tycker att Gröna jobb är ett steg i rätt riktning.

Förutom arbetet ute i skogen har man kompetensutveckling, där deltagarna själva väljer ett område som man utbildar sej inom. Helena Petersson har också grönt jobb och hon har sitt mål klart för sej. Hon håller på att ta körkort och vill ha ett jobb med människor, kanske inom vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".