foto: Weine Lexius / Pressens Bild

Kulturministern får mothugg av Rydberg

Det är dåligt ställt med mångkulturen inom det offentligt finansierade kulturlivet. Det sa kulturminister Leif Pagrotsky i P1:s kulturnyheter i morse. Han nämnde dansen som ett avskräckande exempel.

Jönköpings kulturchef, Claes Rydberg, är ordförande i Dansnät Sverige och dessutom ledamot av Statens kulturråd. Han delar inte Pagrotskys uppfattning om danskulturen i Sverige.

- Dansen är en mångkultur verksamhet. Dansnät Sverige har haft flera gästspel från olika kulturer, bland annat Afrika och Ryssland under de tre åren vi har varit igång. De  dansarna som finns i de svenska dansgrupperna är från de mest skilda kulturer.

Så därför tycker han inte att danskulturen behöver ha så dåligt samvete. Men han håller med kulturministern om att mångkultur är viktigt, inom alla kulturområden.

Sedan årsskiftet är Claes Rydberg också ledamot av styrelsen för Statens kulturråd som fördelar anslag till olika slags kultur i hela landet.

Claes Rydberg tycker att Dansnät Sverige har levt upp till målet om mångkultur; Han berättar om tango och rysk dans och om en flamencoföreställning på senare år. Föreställningar som också kommit till Jönköping där han är kulturchef.

Men ser man till andra kulturformer - symfonimusik, opera, teater - så präglas repertoaren där av en lång västerländsk tradition. Det tar tid att få fram en ny repertoar med influenser från andra håll.

- Det viktiga är att vi tar det här på allvar och jobbar i den inriktningen. Det är inte rimligt att en tredjedel av Sveriges befolkning inte kan känna igen sig i det offentliga kulturlivet.

Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".