Mamma riskerar fyra års fängelse

På fredag börjar en fyra dagar lång och mycket ovanlig rättegång i Värnamo. Den handlar om mamman som flydde till USA med sin son, trots att pappan tilldömts vårdnaden.
Mamman riskerar fyra års fängelse för sitt agerande. Just nu är ett tiotal pappor eller mammor efterlysta för att ha tagit lagen i egna händer och försvunnit utomlands med sitt barn trots att den andre föräldern haft vårdnaden. Och det händer nästan aldrig att barnen hittas och att föräldern kan ställas inför rätta. Men i höstas lyckades den amerikanska federala polisen, FBI, spåra upp den 29-åriga mamman och sonen. Då hade hon hållit sig undan i mer än tre år i staten Georgia i USA. Pojken, som nu är 10 år, hämtades tillbaka till Sverige av pappan, medan mamman sattes i amerikanskt häkte. Där satt hon ända tills hon utlämnades för ett par veckor sedan. I dag åtalade kammaråklagare Jan Andersson mamman, som tidigare bott i Vaggerydstrakten. Hon misstänks för grov egenmäktighet med barn och riskerar fyra års fängelse. Polisens utredning omfattar 1.000 sidor och det blir en omfattande rättegång vid tingsrätten i Värnamo. Den startar på fredag och väntas pågå i fyra dagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista