Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gammal miljösynd förgiftade vattnet

Publicerat fredag 10 februari 2006 kl 16.05
Lackos platschef Göran Karlsson, miljö- och byggnämndens ordförande Lars Larsson och miljöinspektör Lars-Ingvar Björk studerar rapporten om trikloretylen i dricksvattnet.

Gamla miljösynder har gjort att det farliga ämnet trikloretylen hamnat i dricksvattnet i Tokarp utanför Anderstorp.

Det visar den omfattande undersökning av bortåt 50 brunnar som presenterades i dag.

Trikloretylenet har kunnat spåras till lackeringsföretaget Lacko, där det läckte ut för mer än 20 år sedan.

Det var förra året som det helt plötsligt började lukta lösningsmedel ur vattenkranarna hos några av de bortåt 50 hushållen med egna brunnar i Tokarp utanför Anderstorp. Prover visade på mycket höga halter av det farliga och numera förbjudna ämnet trikloretylen, som användes för rengöring på många industrier.

Folk blev oroliga eftersom långvarig påverkan av tri kan ge cancer. Därför ordnades snabbt provisoriska ledningar med kommunalt vatten till de värst drabbade. Misstankarna om varifrån trin kom riktades snabbt mot Lacko, som på eget initiativ beställde en omfattande miljöteknisk undersökning.

I dag presenterades alltså resultatet. Spåren leder till två incidenter i början av 1980-talet. Då läckte hundratals liter trikloretylen ut och vidare ned i berggrundvattnet under företaget. Utsläppen anmäldes till myndigheterna, men tydligen sanerades inte allt. För drygt ett år sedan slutade Lacko pumpa eget kylvatten ur berget och då rann det förorenade vattnet vidare och hamnade i Tokarpsbornas brunnar. Där finns det fortfarande och eftersom det är svårt att bli av med, så måste det förmodligen byggas permanenta ledningar med kommunalt dricksvatten till alla i Tokarp. Det finns också planer på omfattande hälsokontroller för att få veta om någon skadats av trikloretylenet. Det säger Lars Larsson, som är ordförande i bygg- och miljönämnden. Lackos platschef Göran Karlsson beklagar det som hänt, men tror att allt ska kunna lösas i samförstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".