Datahaveri raderade sex års patientjournaler

Patientjournaler för nästan sex år har försvunnit från en privat sjukgymnastikklinik i södra delen av länet. Det var när personalen ville undvika datavirus - som man istället drabbades av det.

Det var i december som personalen på kliniken bad en databutik om hjälp att uppdatera virusprogrammet i klinikens datasystem.

Men - istället för att uppdatera - så installerades ett nytt.

Och någonstans gick det fel. Datorn började krångla och kliniken lämnade in den till butiken för service.

När kliniken sedan fick tillbaka sin dator, var maskinen tom. Inga kundregister, inga kvittoregister, inga journaler. Och oturligt nog var dom backupband som ska fungera som en säkerhet om datorn haverar också tomma.

Sjukgymnasterna kontaktade då en annan datakonsult för att få hjälp och han lyckades återskapa all information - utom journaler för nästan sex år.

De ansvariga för kliniken säger att de är bedrövade, men att patientsäkerheten inte hotas av detta.

Händelsen med de försvunna journalerna är nu anmäld till Socialstyrelsen och i anmälan poängterar datakonsulten att det inte är sjukgymnasterna som gjort något fel.

Det rapporterade Peter Olsson och orsaken till att journalerna försvann kan ha varit att det fanns ett virus i klinikens datasystem från början och att det blev verksamt i och med att ett nytt program installerades. Och att även backupbanden smittats av viruse t.Det säger en datakonsult som Nyheterna varit i kontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".