Många besök på medborgarkontoren i Nässjö

I Nässjö kommun har satsningen på medborgarkontor blivit en framgång. Redan nu så pekar det mesta på ett rekordstort antal besök och telefonsamtal under 2006 till de nya kontoren.

I Malmbäck ryms medborgarkontoret i biblioteket. Sedan snart två år tillbaka så finns bland annat deklarationsblanketter, lappar om advokatrådgivning och tips till den som ska soka på egen hand, tillsammans med de vanliga böckerna.

I Maj 2004 öppnades nämligen medborgarkontor i Nässjö, Anneberg och Malmbäck som en del i projektet Nässjö nya kommun.

Besökarantalet på de här tre kontoren ökar stadigt. I Malmbäck har medborgarkontoret blivit lite utav en central samlingspunkt för både människor och information, säger Majron Olsson, som jobbar där.

Till exempel så har medborgarkontoret tagit över hanteringen av köer till seniorboenden.

Fast de äldre i Malmbäck är inte lika positiva.

Nils Lundberg är kassör i pensionärsföreningen. 

Han påpekar att det är två kilomter upp till kontoret, från det lilla centrumet i Malmbäck och det är för långt att ta sig för många av de äldre.

- Jag tror det är många som inte använder sig av tjänsterna i protest, eftersom kontoret är placerat så långt bort, säger Nils Lundberg.

- Många som har svårt att ta sig hit ringer istället och så kan vi hjälpa dem per telefon, kontrar Majson Olsson på medborgarkontoret.

Reporter Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".