Polisen kraftsamlar inför valet- lokala politiker ska bevakas

Nu rustar polisen inför valkampanjen.

Inför det här valet är det större fokus på att kolla av hotbilder mot lokala politiker.

I nuläget har länspolisen tre personer som jobbar med sådana här frågor, men i takt med att valet närmar sig kommer det krävas större resurser och fler insatser.

- Det kan handla om alltifrån otrevliga e-mail till konkreta hot, säger Sven Davidsson, kommissarie på polisens operativa avdelning.

- Det handlar om att skapa trygghet för politiker och väljare.

Statistik från i höstas visar att en av tre kommun- och landstingspolitiker någon gång har blivit utsatta för våld, hot och trakasserier. Årets valkampanj väntas bli den mest aggressiva och personcentrerade hittills.

Efter mordet på Anna Lindh har polisens hotbildsbedömningar förändrats. Nu tittar de mer på abstrakta hotbilder- alltså till exempel vad som skulle kunna hända om den och den politikern gav sig in i den diskussionen, eller den debatten.

På riksplanet sätter Säpo in fler livvakter för att skydda minstrar och riksdagsledamöter, men hotbilden mot lokala politiker kan ibland vara minst lika stor, berättar Sven Davidsson, och ger ett exempel.

- Många här vet vem kommunalrådet i Jönköping är, men få kan peka ut kommunministern på gatan.

Så en lokal politiker kan vara mer hotad än en rikspolitiker på det viset?

- Ja, så kan det ju faktiskt vara, säger Sven Davidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".