Skarp kritik mot omsorgsnämnden i Nässjö

Länsstyrelsen har riktat skarp kritik mot omsorgsnämnden i Nässjö för att den stängt av en kvinna som påtalat allvarliga missförhållanden i behandlingen av psykiskt funktionshindrade.

Det handlar om Sjöbackens äldreboende för psykiskt handikappade i Nässjö och där har personalen blivit uppmanade att tiga i dag.

- Ni får vända er direkt till socialchefen, säger en av de anställda.

För över ett år sedan, vid en personalfest i en sommarstuga, roar sig de anställda med att titta på bilder på psykiskt funktionshindrade - bland annat ett där där en vårdtagare ligger på golvet iklädd endast bh, blöja och nätbyxor.

En anställd reagerar på bilderna, tar med sig två av bilderna och visar dem för en väninna som uppmanar henne att anmäla.

Hon vågar inte - istället anmäler väninnan händelsen.

Då blev kvinnan som visat korten avstängd från sitt arbete och hon fick även en varning för att hon brutit mot tystnadsplikten.

Länsstyrelsen har nu riktat stark kritik mot hur omsorgsnämnden i Nässjö hanterat ärendet. ”Så grova missförhållanden bör anmälas enligt Lex Sarah. Behandlingen av ärendet visar att berörda i omsorgsnämnden saknar nödvändig kunskap om hur man ska hantera missförhållanden i vården” skriver Länsstyrelsen.

Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".