Mordmisstänkt kräver staten på skadestånd

En gislavedsbo som fortfarande är misstänkt för det uppmärksammade mordet på Bårarydsbon Arne Salomonsson för två år sedan kräver nu skadestånd av staten.

Han vill ha 25 000 kronor i ersättning för att han satt häktad.

Arne Salomonsson hittades död i sin villa i Båraryd utanför Gislaved i januari 2004. Polisen misstänkte att han överraskat tjuvar som brutit sej in i huset och då slagits ihäl.

En stor mordutredning drogs igång och nästan två månader senare greps en gislavedsbo för mordet och inbrottet. Men misstankarna räckte bara för att häkta honom för grov stöld, inte mordet.

Efter ett par veckor släpptes mannen ur häktet och en tid senare lades utredningen om inbrottet ned. Nu, snart två år senare, har gislavedsbon vänt sej till Justitiekanslern, JK, och vill ha 25.000 kronor av staten för lidande under tiden i häktet.

Han motiverar det bland annat med att han blev utpekad genom den stora uppmärksamheten i media kring mordet. Men det håller inte chefsåklagare Jan Axelsson med om i sitt yttrande till JK över skadeståndskravet.

Brottet har inte klarats upp och enligt chefsåklagaren så är gislavedsbon fortfarande skäligen misstänkt för mordet på Arne Salomonsson. Men de avgörande bevisen saknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".