E4:an = befolkning

De platser som ligger nära E4:an har störst chans att locka många invånare.
Det blir slutsatsen av de definitiva folkmängdssiffror som Statistiska Centralbyrån presenterade i dag.

För det är kommunerna längs den stora trafikpulsådern som blev förra årets vinnare:

Jönköping passerade ju det magiska talet 120.000 invånare redan i början av förra året, och årets ökning blev drygt 1.000.

Vaggeryd ökade med mera blygsamma 4 och Värnamo med 236 invånare och det innebär att länets E 4-kommuner fortsätter att växa.

Det gör också lilla Habo, +84 förra året är procentuellt sett mest i länet, och nu är det inte långt kvar tills det finns 10.000 habobor.

Värre är det för Gislaved, som åter blev den stora förloraren. Minus 261 innebär ett tapp på nästan 500 invånare de två senaste åren. Gislaved tycks alltså fortfarande lida av nedläggningen av Continentals däckfabrik. Det är betydligt fler som flyttat från kommunen än dit- och hade inte födelseöverskottet varit så stort hade minussiffran blivit ännu större. Det gäller också småindustrikommunen Gnosjö, som fortsätter tappa invånare, trots att det går bra för dom flesta företag.

År 2004 växte befolkningen i dom sex Höglandskommunerna med nästan 100 personer, men förra året blev det ett nytt minus på 150 och för det stod Vetlanda, Aneby och Nässjö, som alla minskade.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".