Tar sig en "joint"... (foto: Benkt Eurenius/PrB)

Fler "etablerade" använder droger

Allt fler länsbor använder droger och det är inte bland den klassiska bilden av en missbrukare som ökningen är störst utan det är allt fler ”vanliga etablerade” länsbor som håller på med droger, framför allt hasch och amfetamin.

- Det finns en ökning bland personer som har en social etablerad situation säger Erik Kangeryd, ansvarig för missbrukarvården i Jönköping.

När nyheterna gick ut på stan i Jönköping så svarade de första fem jag pratade med att de både hade provat och att de visste hur man får tag på droger.

- Jag har testat amfetamin.

- Jag har testat hasch. Jag har en äldre kompis som håller på med det, jag vet inte var han får tag på det.

”Patrik” från Jönköping missbrukar både hasch och amfetamin och han har inga problem att få tag i sina 1, 5 gram per dag som han behöver.

- Det är bara att gå ut på gatan, det finns överallt. Ge mig 100 kronor så fixar jag det på en kvart säger ”Patrik”.

Han är en av de 345 personer bara i Jönköpings Kommun som man vet missbrukar droger men eftersom de flesta inte själva anmäler att de missbrukar är det bara de som varit i kontakt med någon myndighet som finns med i socialförvaltningens kartläggning.

Därför vet man inte med säkerhet exakt hur många det egentligen handlar om, mer än att man är överens om att man träffar på fler som använder droger än tidigare.

Det är alltså inte bland gängse missbrukare som ökningen är störst utan det som missbrukarenheterna i såväl Jönköping som Nässjö det senaste året har sett är att det är väletablerade länsbor i 35-årsåldern som gärna tar partydroger och sedan fastnar.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".