Arlaanställd inför rätta efter utsläpp

Det var en fuskanordning på Arla som var orsaken till det stora utsläppet av lut i Strömsbergsbäcken förra sommaren. Ett utsläpp som dödade större delen av djurlivet i bäcken. Det framkom när rättegång hölls mot en före detta anställd idag
Den åtalade, en 37-årig man, berättar att det som hände den 4 juli var att han höll på att laga ett allvarligt fel på kylsystemet, när han såg att en dagtank behövde fyllas på med lut. Lut används för att neutralisera vattnet. Tanken fylls på genom att hålla en knapp intryckt, men idag berättade 37 åringen i rätten att eftersom det är jobbigt att hålla inne knappen har man gjort en slags bygel som kan kopplas till så man slipper hålla kanppen inne medan luten rinner ner i tanken. Han var medveten om att detta stred mot säkerhetsrutinerna, men han gjorde det ändå och den metoden kändes till bland dom andra arbetarna också. Under tiden kunde han fortsätta med kylsystemet som behövde servas. Dessvärre glömde han bort dagtanken och luten fortsatte rinna till långt in på natten när en securitasvakt larmade räddningstjänsten. Åklagaren riktade idag in sig på att 37-åringen medvetet använt sig av fuskanordningen. Hon framhöll också vilken förödelse det starkt frätande lutet orsakat. I princip all fisk och djurlliv i bäcken och i delar av Strömsbergsdammen dog ut. Försvaret framhöll att Arla var underbemannat vid händelsen, den anställde var stressad och dessutom fanns ett säkerhetssystem på tanken, en sensor som skulle känna av att tanken var full, men den har inte fungerat. 37-åringen har idag slutat sin tjänst på Arla. Straffet han har att vänta är böter eller fängelse i upp till två år och dom meddelas senare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".