Läkare anmäls till HSAN för operationsmiss

En sju timmar lång operation med benen i högläge  förändrade livet totalt för en 49-årig kvinna från Jönköping. Nu har hon anmält den ansvariga läkaren till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd..

Det var i december 2004. Kvinnan från Jönköping skulle in på operation för att ta bort livmodern som var förstorad och blödde. Men problemen med livmodern var ingenting mot de plågor som skulle komma som följd av själva operationen.

För operationen blev lång. Väldigt lång. Av 4000 liknande operationer som finns registrerade i ett nationellt register så är operationen på kvinnan från Jönköping den allra längsta.

Och under sex och en halv timme låg hon med benen högt, eftersom det var en gynekologisk operation.

Efter ingreppet fick kvinnan kraftiga smärtor i benen. Benen hade skadats i och med högläget och den dåliga blodcirkulationen under operationen och hon tvingades till operation igen. Av benen den här gången.

Socialstyrelsen har tidigare kritiserat läkarnas handlande. Myndighetens egen specialist skrev till exempel att riskerna med att ligga med benen högt har varit kända sedan snart 100 år tillbaka. Ändå reagerade ingen av de närvarande läkarna.

Men det är förmildrande för dem att det saknades tydliga rutiner på sjukhuset, tyckte Socialstyrelsen, och tog inte till någon mer åtgärd.
Men kvinnan som opererades, som fortfarande drygt ett år efter operationen har värk, myrkrypningar och känselbortfall i benen tycker att det ska utredas om inte den ansvariga läkaren ska få någon form av påföljd.

Därför har hon nu anmält läkaren till HSAN - hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".