Skånskt arbetsmarknadsprojekt sprids till Jönköpings län

Ett skånsk projekt för att få in fler kvinnor i mansdominerade yrken och tvärtom ska spridas till bland andra Jönköpings län. Projektet heter Kalle, och drivs av arbetsförmedlingen i Skåne.

Jannike Brisenland-Lister som är projektledare säger att arbetet handlar mycket om att få både arbetssökande och arbetsgivare att tänka friare kring vilka yrken som passar vem.
-Sökande som vågar söka inom ett nytt område blir jättemotiverade, och samma sak gäller för arbetsgivarna, säger hon.

Projektet började 2005 i Skåne, och vänder sig till arbetslösa som skulle vilja prova på ett yrke som domineras av det andra könet. Det går ut på att hjälpa dem som söker arbete att hitta vad de är intressade av, till exempel att få kvinnor att inse att de kan bli bilmekaniker eller snickare eller poliser och att få män att våga tänka på en karriär som barnskötare eller florister eller vårdbiträden.
Och att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden är viktigt säger Jannike Brisenland-Lister.
-Att titta på hela arbetsmarknaden, inte bara på halva är en nödvändighet, annars kommer man snart att stå utan arbetskraft i vissa branscher säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".