Jönköpingsbor bra på att använda brandvarnare

Det är vanligare med brandvarnare hemma hos jönköpingsborna än hos svensken i gemen. Det visar en undersökning som Räddningstjänsten i Jönköpings kommun gjort.
Knappt 1000 invånare i Jönköpings kommun har fått svara på Räddningstjänstens enkät. Det visar sig att 87,5 procent av jönköpingsborna har en brandvarnare i sitt hem. I genomsnitt i Sverige har 76 procent av hushållen brandvarnare, så Jönköping ligger alltså bra till. Det är framför allt de som har villor eller radhus som satt in brandvarnare, medan de bara finns i drygt hälften av studentlägenheterna till exempel. Bor man utanför tätorterna Jönköping och Huskvarna är det större chans att man har en. 80 procent säger sig vara så duktiga att dom kontrollerar att brandvarnaren fungerar mellan batteribytena och nästan 90 procent säger att deras brandvarnare fungerar just nu. Enligt enkäten har det blivit betydligt vanligare att man skaffar sig den billiga livförsäkring som faktiskt brandvarnaren är. 1994 svarade 67 procent av dom som bor i Jönköpings kommun att dom hade en brandvarnare. 2002 är alltså den siffran 20 procentenheter högre. Nu ska den här enkäten jämföras med tidigare undersökningar, för att tydigare kunna se trender. Varje år dör en eller två personer i bränder i Jönköpings kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista