Jönköpingsbo åtalad för kvinnofridskränkning

I flera månader misshandlade, hotade och kränkte en man i Jönköping sin handikappade och rullstolsburna hustru.
Nu har åklagare Anna Mårtensson åtalat mannen i det som hon kallar sin största utredning kring kvinnofridskränkning någonsin.

- I normala fall har jag tre till sex gärningar som jag kan bevisa när jag väcker åtal för grov kvinnofridskränkning, i det här fallet har jag väldigt många brott som jag kan bevisa, säger Anna Mårtensson.

Från julafton 2004 och fram till det att han polisanmäldes i februari förra året har mannen vid ett stort antal tillfällen misshandlat, kränkt och hotat hustrun.

På grund av en sjukdom har hon skört skelett, svaga leder och har till och från suttit i rullstol. Ändå har mannen enligt åtalet bland annat dragit omkull henne så hårt att hon fått en svårläkt fraktur i ena knät.

Han ska även ha hållt fast henne i duschen och spolat henne med kallt vatten. Han har hotat henne med sax, hotat att köra ihjäl henne med bilen, hotat putta henne i rullstolen nedför trappan, slagit henne med en tung glasskål och tryckt in fingrarna i hennes ögon med mera med mera.

Mannen har erkänt stora delar av brotten, men förnekar brott.

- Han erkänner det mesta, men säger att han blivit provocerad, säger Mårtensson.

Det är alltså en mycket omfattande utredning, enligt Anna Mårtensson kanske den mest omfattande gällande kvinnofridskränkning som hon hållt i som åklagare. Jönköpingsmannen riskerar nu ett långt fängelsestraff.

- Minimistraffet är sex månaders fängelse. Det här brottet överskrider det väsentligt.

David Westh
david.westh@sr.se