Familj får stanna efter nya lagen

Nästan hälften av de utvisningshotade flyktingarna i Jönköpings län som omfattas av lagen till möjlighet till en ny prövning om uppehållstillstånd, har fått besked om att de får stanna i Sverige.

En familj som fått uppehållstillstånd med hjälp av den tillfälliga lagen är familjen Stafeitchuk från Vitryssland.

Nyheterna har tidigare berättat om familjens oro, men på torsdagen var det bara glädje när familjen, som nu bor i Sävsjö, fått alla papper om uppehållstillstånd klara.

- Underbar känsla. Nu ska jag försöka hitta jobb. Jag ska köpa gardiner, kuddar och täcken säger mamma Tatiana.

Det är lycka som omringar familjen Stafeichuk från Vitryssland när de igår gick ut från migrationsverkets kontor i Jönköping. För en vecka sedan fick de beskedet att de ska få stanna i Sverioge och igår blev alla papper klara.

I tre år har de varit i Sverige - mamma Tatiana, pappa Vladimir och sonen Ales 10 år gammal. Först fick de beskedet om att de inte skulle få stanna, men de fick en nya chans i och med den tillfälliga lag som trädde i kraft den 15 november förra året och som gav framförallt barnfamiljer rätt att få en omrövning av sitt utvisningsbeslut.

I drygt tre månader har de väntat och väntat och våndats, berättar Tatianan.

- Varje gång när ett brev från Migrationsverket har kommit med posten har jag varit rädd.

Totalt är det cirka 600 flyktingar i Jönköpigns län som omfattas av den nya tillfälliga lagen där man alltså får en ny möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd, trots att man en gång fått avslag.

Hittils har 260 av dem fått besked och de allra flesta postivia berättar Åsa Gustavsson-Jansson sopm är enhetschef på Migrationsverket i Jönköping. Men att resterande 360 också får postivia besked kan hon inte lova.

Men för familjen Stafeichuk gav den nya lagen ett helt nytt liv eftersom de båda räknade med fängelse om de sänts tillbaka till Vitryssland, med barnhemsplacering för sonen Ales. Oro och rädsla har på en vecka vänts till framtidstro och drömmar.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se