Unga flickor mår sämre

Unga flickors situation måste uppmärksammas. Det är en av slutsasterna i Socialstyrelsens lägesrapport som presenteras idag.

- Unga flickor måste oftare omhändertas, de dricker mer alkohol och begår oftare brott och nu måste vi ta deras problem på större allvar, säger Berit Josefsson på Socialstyrelsen till nyhetrena.

Tonårsflickornas växande problem är en av de saker som lyfts fram i den lägesrapport över Individ- och familjeomsorgen som Socialstyrelsen presenterar idag, och som nyheterna fått ta del av. 

Förutom ett ökat drickande och att fler unga flickor får vård inom socialtjänsten så är det också gruppen med flickor 13-17 år som ökar mest när det gäller omedelbara omhändertaganden. När det gäller de lite äldre tonårsflickorna så är de överrepresenterade vid självmordsförsök.

Bilden som socialstyrelsen målar upp bekräftas av flera kommuner i länet som nyheterna talar med.

Både i Nässjö, Värnamo, Vetlanda och Jönköping har problemen blivit större hos flickorna. Det handlar om ett mer aggressivt beteende, med till exempel flickor som skadar sig själva, som dricker eller tar andra droger.