Skadades för livet - ersättningen ett hån

När läkarnas misstag gav Armi Hägg från Jönköping skador för livet hoppades hon åtminstonde på en skälig ekonomisk ersättning - men hon blev besviken.

78 000 kronor fick hon, enligt Armi inte mycket mer än en normal läkarlön.

- Där blev jag väldigt, väldigt ledsen. Det är ett hon och det accepterar jag aldrig säger Armi.

En sju timmar lång gynekologisk operation med benen i högläge förändrade livet för 49-åriga Armi Hägg. Läkarna som var med under operationen tänkte inte på riskerna med att ha benen så högt så länge och det fick förödande följder.

Blodcirkulationen blev så dålig att Armi Hägg tvingades operera benen akut för att slippa amputeras och idag, ett drygt år senare, plågas hon av smärtor.

Med hjälp av en kurator sökte Armi Hägg ersättning hos patientskaderegleringen och först hoppades hon på en rättvis ersättning.

- Först trodde jag det här var ett solklart fall, men nu tror jag inte längre på någonting. Den lilla människan får kämpa själv.

Armi blev besviken när hon hörde summan hon skulle får i ersättning, 78 000 kronor. Inte mycket mer än en månadslön för en läkare säger Armi Hägg. Hon driver nu ärendet vidare med hjälp av Ulla Lindén, som är jurist och ombud för behanlingsskadade patienter.

- Jag ska nu försöka få fram bättre läkarintyg, så att läkarna på patientförsäkringen kan få en bättre förståelse. Jag tror inte de har förstått hur Armi har det, med den erfarenhet jag har borde ersättningen vara betydligt högre säger Ulla Lindén.

Efter det att Armi Hägg från Jönköping nu fått hjälp av en jurist så har Patientskaderegleringen bestämt sig för att titta på hennes fall igen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se