Tjeckien ville avbryta adoptionen

Svenska myndigheter märkte inte att adoptivpojken for illa men Tjeckiska myndigheter ansåg att adoptionen inte skulle fullföljas eftersom det fanns problem i familjen.
Det framkommer i förundersökningen kring de åtalade adoptivföräldrarna, som misstänks för att ha vållat sin sons död.

När barnhemsföreståndaren i Tjeckien, Eva Pilatova, fick veta att pojken, som sändes till Sverige för bara ett halvår sedan, nu är död blev hon förtvivlad.
Hon har svårt att beskriva vad hon känner, hon är förtvivlad över det som hänt och har svårt att tro att det verkligen är sant. Hon undrar över hur detta har kunnat ske i Sverige av alla länder -  Sverige där så mycket är så bra och myndigheterna har sådan god kontroll över vad som sker.
Eva Pilatova var själv mycket fäst vid pojken. Under ett års tid har han bott varje helg hemma i hennes familj och hon hade själv , enligt förundersökningen, gärna adopterat pojken. Men detta gick inte enligt Tjeckiska regler.
I förundersökningen framkommer också att den svenska familjen redan efter några månader börjat få problem i relationen till pojken och vänt sig till en barnpsykolog.
Adopivföräldrarna har i förhör sagt att de tyckte att pojken var bråkig, bortskämd och jobbig. Bland annat har de anmärkt på att han kissat på golvet.
När de här signalerna nådde de tjeckiska myndigheterna reagerade de.
I ett brev till adpoptionsbyrån BFA skriver man i december förra året att adoptioen inte bör genomföras eftersom man fått signaler om att pojken är deprimerad och passiv och rekommenderar att adoptionen inte ska fullföljas.
Några liknande reaktioner finns dock inte hos de svenska myndigheterna. Här är det ingen som märker att något håller på att gå fel. 
Familjen i Sverige har genomgått flera utredningar och ingenstans framkommer att de skulle vara olämpliga som föräldrar. Inte heller dom psykolograpporter som gjorts kring pojkens beteende visar på något onormalt hos familjen.
Och Eva Pilatova, som är föreståndare på barnhemmet i Tjeckien tror att föräldrarn innerst inne inte ville pojken illa.
- När de var här två veckor i somras verkade de så glada. jag tror inte att de inte älskade pojken, säger hon.