Läkare anmäls efter förlamning vid förlossning

I slutet av januari slutade en förlossning i Jönköping med att den nyblivna mamman fick en hjärnblödning som ledde till livslånga handikapp.

Nu har dotterns föräldrar anmält de läkare som hade hand om henne, till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Den 32-åriga kvinnan från Tranås väntade barn, men istället för att vara hemma mammaledig med sin nyfödde son, så vårdas hon på universitetssjukhuset i Linköping med halvsidig förlamning och minnesförlust.

Hennes föräldrar har anmält de läkare som hade hand om kvinnan på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och i anmälan beskriver de sina känslor för den vård, som de kallar vanvård, som har gett deras dotter livslånga handikapp.

Kvinnan från Tranås led av havandeskapsförgiftning och vårdades två gånger på Höglandssjukhuset i Eksjö innan hon las in på Länssjukhuset Ryhov för en planerad förlossning. En förlossning som gick bra för den lille gossen, men blev en katastrof för kvinnan. Hon drabbades av kramper och en livshotande hjärnblödning.

”Hur kunde detta hända i svensk modern förlossningsvård? Borde kvinnan förlösts tidigare? Borde hon övervakats bättre?” Ja, de frågorna ställer kvinnans föräldrar i sin anmälan till HSAN - som nu ska utreda om det begåtts några fel.