Adoptivföräldrarna ställs inför rätta idag

Idag börjar rättegången mot det föräldrapar i Jönköpingstrakten som misstänks för att ha vanvårdat sitt barn så att han till slut dog.

Och förundersökningen visar att det fanns många tecken på problem i familjen, men ingen i omgivningen slog larm.

Även om beskedet om att sonen dog kom som en chock i det lilla samhället så var det många som egentligen hade fått signaler om att det kanske inte stod rätt till.

I förundersökningen kan man se att personer i parets omgivning reagerat på föräldrarnas sätt att tala om pojken oavsett om han var med eller inte.

Mamman har bland annat svurit över pojken och sagt att hon avskyr honom, att de ångrade sig och inte ville ha honom. Och det borde ha räckt för att larma det, säger Kerstin Sjöbratt, som är regionchef på Bris, Barnens rätt i samhället.

Men det är ingen som har anmält. Och läkare, barnpsykolog och myndigheter som familjen var i kontakt med förstod aldrig att pojken for illa.

När rättegången inleds så kommer föräldrarna hävda att de är oskyldiga. Visserligen har de medgett att det har varit jobbigt men menar att de inte begått nåt brott. Och de kommer kalla medicinska vittnen som stödjer deras uppgifter.

Åklagarens bild är att det rör sig om en familjetragedi. Han hävdar att det inte fanns någon avsikt att sonen skulle dö.

Men att föräldrarna trakasserat och vanvårdat honom så illa att det är brottsligt. Han menar att pojkens sår och skador var så allvarliga att föräldrarna hade en plikt att söka vård för pojken, att de brustit i omsorg.

Förutom misstankar om vållande till annans död så är också pappan misstänkt för grov misshandel och mamman för ofredande och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Men till rättegången kallar försvaret en infektionsöverläkare som ska berätta hur svårt det är för en lekman att se allvaret med en blodförgftning, som ju var en del i att pojken dog.