Dagen-efter-piller finns bara över disk

Trots centrala riktlinjer att dagen-efter-piller ska finnas i butikshyllorna, så säljs de fortfarande över disk i de flesta apotek i Jönköping.
Dagen-efter-piller är ett mycket starkt p-piller som kan göra att man inte blir gravid efter ett oskyddat samlag. Av fem Apotek som vi besökt i Jönköping hade bara ett dagen-efter-piller framme i hyllorna. På två av apoteken fanns det information om pillerna på intimhyllan och i ett av dem finns även tomma förpackningar framme, men för att få själva pillren måste man prata med personalen. I två av de Apotek som nyheterna har besökt fanns inte ens nån information ute i hyllorna. På apoteken som nyheterna har besökt säger personalen på att man behöver rådgivning om man ska använda dagen-efter-pillret. Men riktlinjerna från apoteket centralt säger att pillren ska finnas öppet i butiken. Dagen-efter-pillret Norlevo har funnits recepfritt på apoteken sedan april 2001. I början skulle det säljas bakom disk, eftersom det var en ny produkt, men i november gick Läkemedelsverket och Apoteket centralt ut med att det ska finnas öppet i de apotek som har plats, eftersom det är receptfritt, och också på grund av den personliga integriteten. Maria är en av dem som tvingats fråga efter pillerna i Jönköping. Hon tyckte att det kändes genant. - Det var precis som att man blev straffad på nåt sätt. Man vet ju ändå att man har gjort fel när man har haft oskyddat sex, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".