Våldtagen i fosterhemmet söker stöd i Stulen Barndom

Hon blev våldtagen i sin fosterfamilj, och sedan placerades hon på ungdomsvårdsskolan Långanäs. Lisa Karlsson är idag 22 år gammal och bor i Nässjö, och hon en av dom yngsta som anslutit sig till föreningen ”stulen barndom”, som samlades i Aneby igår.

Lisa Karlssons berättelse är ytterligare en i en lång rad tragiska livsöden från fosterbarn som på olika sätt utnyttjats och farit illa i sina fosterfamiljer. Våldtäkterna som Lisa varit med om polisanmäldens, men utrednigen lades ner. Varför vet hon inte, hon var för ung och osäker för att våga stå på sig. Igår hade hon tagit sig till Aneby för att söka stöd hos andra som har liknande upplevelser.

Det som dock skiljer Lisa Karlsson ifrån andra medlemmar i Stulen barenom är att hon är så ung. De flesta var fosterbarn på 40-, 50-, och 60-talen. Lisa blev fosterhemsplacerad i början av 90-talet.

Föreningen Stulen barndom har sedan den bildades fått kontakt med flera unga personer som varit fosterbarn under 80- och 90-talen. Detta gör kampen för fosterbarens upprättelse ännu allvarligare, menar Peter Lindberg, som är talesman för föreningen. Eftersom det betyder att det finns barn idag som placeras ut i fosterfamiljer som utnyttjar dom istället för att hjälper dom, utan att kommunerna gör något.

Fotnot: Lisa Karlsson heter egentligen något annat.