Utsatta barn en valfråga

Rädda Barnen drar i helgen igång sin lobbykampanj inför höstens val. Ett hundratal medlemmar samlades idag i Jönköping där man bland annat ska lära sig mer om hur man ska påverka politikerna till att satsa på dom mest utsatta barnen.

Man skulle kunna säga att Rädda Barnen i helgen drar igång sin valkampanj, inte för att kandidera till riksdagen men för att på olika sätt försöka påverka politiker till att fokusera mer på barnen. För klart är att många barn far illa utan att samhället gör något, om dom ens vet om missförhållanden.

Socialnämnden måste ta ett ännu större ansvar, menar Rädda Barnen. Mer konkreta krav är exempelvis att man vill att barn som exempelvis ser sin mamma bli slagen ska ses som ett brottsoffer. Det ska alltså vara ett brott att låta ett barn bevittna en misshandel, och barnet ska ha rätt till den hjälp och stöd efter en sådan upplevelse.

Många medlemmar från Rädda barnen hade tagit sig till utbildningshelgen och till valupptakten en av dom var Margareta Westerlund från Hestra.

- Det här är mitt sätt att försöka göra något, säger hon.