Oskyldigt dömd får 440 000 i skadestånd

Väktarchefen Hans Olsson i Gislaved får 440 000 kronor av staten för att han satt oskyldigt häktad för mord. Det har Justitiekanslern, JK, beslutat. Hans Olsson hade krävt minst 5,5 miljoner kronor i skadestånd.
Tingsrätten i Värnamo dömde våren 1999 Hans Olsson till tio års fängelse för mord på en missbrukare i Gislaved. Men några månader senare blev han helt frikänd av Göta hovrätt. Då hade Hans Olsson suttit häktad i ett halvår och, enligt honom själv, tvingats sälja sin bevakningsfirma till underpris, 250 000 kronor. Därför krävde han minst fem och en halv miljon kronor i skadestånd av staten. Det skulle också täcka förlorad arbetsförtjänst och ersättning för det lidande som det innebar att sitta oskyldigt häktad för ett så allvarligt brott och dessutom utsättas för stor uppmärksamhet i massmedia. Alla som blivit häktade och sedan frikända har rätt till skadestånd. Men Justitiekanslern, som avgör sådana här fall, har en helt annan uppfattning om hur mycket pengar Hans Olsson ska ha. Efter mer än ett och ett halvt års funderande på det, enligt JK, ovanligt komplicerade skadeståndskravet, så kom beskedet i dag..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".