Låg ersättning till länets hörselskadade

Många hörselskadade har inte råd att skaffa de hörapparater de behöver för att kunna leva ett normalt liv, det menar Hörselskadades Riksförbund (HRF). Anledningen är att landstinget i Jönköpings län ger max 3 000 kronor för en hörapparat, en apparat som ofta kostar mycket mer.
Enligt HRF så är landstinget i Jönköpings län ett av nio som har kvar ett kostnadstak, medan Blekinge, Halland, Västmanland och Västra Götaland betalar patienten vad det kostar att inköpa en apparat. Hans Iwarez är ordförande i HRF i Jönköpings län och han säger till nyheterna att han har svårt att se varför hörselskadade i länet ska betala när man i andra län slipper. Han tycker även att det är fel att andra handikapp prioreteras annorlunda än ett hörselhandikapp. I morgon ska landstingsmötet diskutera en höjning av taket. Enligt landstingsrådet Hans Toll så är det troligt att beloppet höjs till cirka 4 000 kronor. Att helt ta bort taket och ge full ersättning har dock aldrig diskuterats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".