Mest sömnmedel i Jönköpings och Tranås

Invånarna i Jönköpings och Tranås kommuner använder mer sömnläkemedel än invånarna i Gislaveds och Gnosjö kommuner.
Det visar apotekens försäljningssiffror för förra året.

Kritiker menar att skillnaderna beror på olika kulturer. Men Marie Hansen, som är verksamhetschef på Öxnehaga vårdcentral, där patienterna köper tre gånger så mycket sömnläkemedel som invånarna i det primärvårdsområde med lägst användande i länet - Gnosjö, tror att skillnaderna beror på annat.
- Vi har mycket psykosocial ohälsa i vårt område. Många har med sig svåra upplevelser från andra länder och har svårt att sova.
Men Sven Olof Lindahl som är informationsläkare i länet håller inte med. Han menar att det är inarbetade vanor som gör att förskrivningen av Stilnoct, Imovan, Flunitrazepam och andra sömnmedel är större i vissa primärvårdsområden än andra.
- Det utvecklas olika kulturer. Doktorer skriver ut, patienter konsumerar, blir beroende och det blir en ond cirkel, säger han.
Och som vi berättat tidigare så pågår det en kampanj i länet för att färre människor ska använda sig av sömnläkemedel. För Sven Olov Lindahl menar att tabletterna slutar verka efter ett tag. Kvar finns biverkningarna - och beroendet.
Jönköpings län ligger på fjärde plats i landet när det gäller köp av sömnläkemedel. I Jönköpings och Tranås kommuner köper man mest och allra mest alltså i Öxnehagas primärvårdsområde - och där tänker man nu följa upp statistiken, säger chefen Marie Hansen.