Åklagare Stefan Edwardson (foto: David Westh)

Läkare vittnade för föräldrarna som åtalats för adoptivsons död

Rättegången mot de två föräldrarna som anklagas för att ha orskakat sin adoptivsons död avslutades på måndagen.
På sista rättegångsdagen hördes idag försvarets starkaste vittne, Bo-Eric Malmvall som är infektionsläkare på länssjukset Ryhov och profefessor i infektionssjukdomar.

Hans vittnesmål kan beskrivas som en triumf för försvaret.

Under de två första rättegångsdagarna har åklagare Stefan Edwardson sökt stöd för sin tes att föräldrarna orskade sin adoptivsons död genom att inte ge honom läkarvård. Ett antal experter har tidare hörts som till viss del gett åklagaren rätt.

Men frågan är om inte det allra starkaste vittnet hördes på måndagen, på rättegångens sista dag. Då var det försvarets vittne, infektionsläkare Bo-Erik Malmwall, som gav sin version av händelserna.

- Jag tror han har dött av blodförgiftning, där bakterier kommit in i blodet och snabbt förökat sig. Det har sedan gjort att han dött av infektionen.

Så långt är han enig med de andra vittnena. Men enligt Malmvall har det som hänt sedan förmodligen gått oerhört fort. Baktierna från svinkoppor gick in i blodet och gav sig på utsatta delar, som sår på pojken, och många av de fula såren kom alltså innifrån. Det här är så ovanigt att inte ens en läkare förmodligen kunnat förutse förloppet. Skadorna på kroppen, som vävnadsdöden på foten, behöver inte ha uppkommit förän under det sista dygnet.

- Det kan gå snabbare än ett dygn. Hans allmäntillstånd kan ha varit så gott han velat vara uppe och leka.

Att föräldrar skulle kunna förutse det här är allså enligt Malmvall inte alls självklart och han berättar om två läkare som dött i sjukdomen, de hade inte själva förstått att de var i behov av vård.

- Det är den undervisningen vi ger till proffsen. Jag vet inte vilka krav vi kan ställa på föräldrar som inte är medicinskt bildade säger Bo-Eric Malmvall.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".