Intensiven på Ryhov i behov av fler vårdplatser

Intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov har problem med överbeläggning. Förra året fick över 30 patienter skickas till andra sjukhus, både i och utanför länet.

En transport som inte är bra för patienterna, enligt Peter Nordlund, överläkare på operation- och intensivvårdsenheten på Ryhov. Han säger att risken för dödlighet under transporten är fyra gånger så stor.

Anledningen till att det blivit ett hårdare tryck på intensiven på ryhov beror bland annat på att vissa operationer som tidigare gjorts i Linköping sedan några år tillbaka görs på ryhov. Samtidigt har inte antalet vårdplatser ökat - utan intensiven på ryhov har fått klara sig på sina sex platser sedan mitten på 1990-talet. Det har lett till en för stor patientbeläggning.

Nu har moderaterna, genom Per-anders Johansson och Folke Solheim engagerat sig i problemet.

Dom har skrivit en motion till landstingsfullmäktige där de vill att intensivvårdsenheten på Ryhov ska få pengar till en vårdplats till. Och enligt Peter Nordlund, överläkare på operation- och intensivvårdsenheten, räcker en vårdplats till för att inte behöva transportera framtida patienter till andra sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".