Foto: David Westh

Adoptivföräldrarna såg aldrig faran

På måndagen fick det åtalade föräldrarparet från jönköpingstrakten lämna häktet för första gången på sex veckor. De har stått inför rätta misstänkta för att ha orsakat sin adoptivsons död. Nu berättar föräldrarna om hur de upplevt situationen efter sonens död. De kan både förstå och samtidigt inte förstå att de åtalats.

- Han hade ju mycket sår som han ifrågasätter, så det kan jag väl förstå men jag skulle aldrig göra någon illa och det känns jobbigt att bli ifrågasatt som förälder säger mamman.

- Den känslan som jag upplevde den söndagen det var fruktansvärd, det önskar jag ingen ska behöva uppleva det. Det var fruktansvärt. När jag vaknade på morgonen trodde jag att jag hade legat ihjäl honom. Det var fruktansvärt, mycket skuldkänslor säger pappan.

I slutet av mars får de sin dom och innan dess ska mamman genomgå en rättspsykiatrisk undersöking. Fram till dess är de båda fria och får nu umgås för första gången på sex veckor.

Enligt åklagaren har de orsakat deras adoptivsons död genom att inte ge honom läkarvård för sina skador men föräldrarna såg aldrig faran när skinnet lossnade från foten.

- Vi skulle söka läkarevård dagen efter, men han gnällde inte och var som vanligt så då trodde vi inte det var något. Det var inget köttsår utan ett jättetunt lager skinn. Vi gick till apoteket och visade och köpte det som de sa till oss.

Sedan säger de att pojken var som vanligt. Glad och pigg och inget tydde på att han var allvarligt sjuk. Inte ens på lördagen, dagen innan han dog såg hans sår konsiga ut.

- Det såg helt okej ut, det var inget rött runt och det fanns inget som såg konstigt ut. På söndagen fick vi en chock på sjukhuset när vi såg honom. Det såg inte ut som Freddie.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".