Sävsjöborna ska sätta färg på Sävsjö

Nu ska Sävsjö centrums tomma lokaler fyllas med butiker drivna av Sävsjöborna själva.

Det är i alla fall tanken när Sävsjö Näringslivsbolag nu startar ett entreprenörsprojekt för att få igång staden.

Igår hölls första mötet och 15 intresserade dök upp. Om de startar eget kommer hela centrum börja leva igen, säger Jan Landin som är vd för Sävsjö Näringsliv AB.

- Det betyder mycket om vi får igång handeln. Vi måste ha ett mer levande centrum än vad vi har idag säger Landin.

Det är mest ljudet av passarende bilar, istället för folkvimmel, som hörs i Sävsjö centrum under dagtid. Men snart kan det bli ändring på det, åtminstonde om Sävsjö Näringsliv får som de vill.

Nu startar de upp ett projekt för att få stopp på butiksdöden i centrum, det med hjälp av de 15 sävsjöbor som hitills anmält sitt intresse för att starta upp egna butiker.

Projekt är tänkt att hjälpa entreprenörerna med lokaler, butiksidéer och riskkapital om det behövs.

- Vi är en liten kommun som kanske har svårt att nå de stora kedjorna. Därför har vi vänt på tänket och istället försöka hitta entreprenören och sedan hjälpa den att finna en nischad butik. Kanske en coffeeshop, en sportbutik eller en cykelbutik säger Jan Landin som säger att de har möjlighet att hjälpa alla som är intresserade.

Daniel Böhlin, som flyttade till Sävsjö för sex månader sedan, är en av de intresserade.

- Förutsättningarna verkar finnas här. Här finns människor som vill hjälpa till och lokaler. Jag är väldigt sugen på att hitta på någonting som passar mig, min familj och Sävsjö säger han.

Anna Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".