VSM i Huskvarna säger upp personal

Symaskinstillverkaren VSM Group i Huskvarna varslar mellan 60 och 80 anställda om uppsägning. Orsaken är ökad konkurrens när det gäller de enklare symaskinsmodellerna.

I morgon börjar förhandlingarna och VD:n Jesper Blomqvist säger att det förhoppningsvis ska vara klara före semestern.
90 medarbetare fick lämna VSM Group i Huskvarna under 2005. Idag har företaget 480 anställda. Efter det här året är de nere i omkring 400. Vid årsskiftet gick VSM upp i SVP, en koncern som nu innehåller de tre stora märkena Singer, VSM och Pfaff.
Gruppen står för ungefär 40 procent av världsmarknaden för symaskiner. Men Jesper Blomqvist tror inte att samgåendet har något att göra med dagens varsel.
-Vi gör det här för att hantera en volymnergång.
Det är de billigare maskinerna som gått sämre. VSM har inte kunnat priskonkurrera med ännu billigare märken. Därför har man beslutat att satsa helt på mer exklusiva maskiner. De som efterfrågor dem är mer beredda att betala ett högt pris.
Johan Hambrink som är metallordförande på VSM, säger:
-Det bvar ju inte direkt oväntat, men tidpunkten var oväntad. Vi trodde att det skulle komma till semestern, eller efter den.
Börje Törnqvist som företräder industritjänstemännen konstaterar att det är konkurrensen från lågprisländerna som ligger bakom varslen.
-I fjärran östern tillverkar man ju symaskiner som vi gör men med helt andra kostnader.
Kommunledningen i Jönköping beklagare i ett pressmeddelande uppsägningarna på VSM.
Kommunledningen är ändå av den fasta övertygelsen att VSM kommer att fortsätta att vara en stor och intressant industri i Jönköpings kommun med en produktion av symaskiner i världsklass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".