Bra att barn som blir vittnen till våld ska betraktas som brottsoffer

Regeringen lägger idag fram ett lagförslag om att barn som tvingas se på när någon misshandlas av en annan i familjen ska betraktas som brottsoffer. Det här blev en av de saker som diskuterades vid det stora seminariet om Barn som hållits i Jönköping idag.

Regeringens lagförslag idag innebär att barn som tvingas se på när det förekommer våld i familjen, också ska betraktas som brottsoffer. Och därmed få skadestånd och hjälp precis som andra brottsoffer. Idag har dessa barn ingen laglig rätt till hjälp.
-Vi ser mycket positivt på det här. Det är också viktigt att lagen genomförs i praktiken, säger Kenneth Ljung på Barnombudsmannen.
Liz Modin på fritidsförvaltningen i Jönköping är en av de som är något tveksam till lagförslaget. Hon tycker att ordet offer är laddat och att det kan vara negativt för barnet.
-Det är känsligt. Får man stämpeln på sig som offer, är det svårare att hämta sig, tror jag, säger hon. Men hon betonar att barnen förstås ska ha rätt till hjälp och ersättning. 
Men Sara Damber på socialdepartementet tycker att det är bra att barn kan kallas brottsoffer om de blir vittnen till våld i familjen:
-Man är ett offer, och då ska vi erkänna det och ta tag i det direkt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".