Rocksjön klarar sig från luten

Även om det skulle regna idag finns det ingen risk att Arlas utsläpp i Strösmbergsbäcken tidigare i veckan, ska rinna vidare ner till Rocksjön, det säger Länsstyrelsens expert till Nyheterna.
Efter olyckan natten till i torsdags, när 25.000 liter frätande lut läckte ur från Arlas anläggning i Jönköping till Strömsbergsbäcken, har det spekulerats i att regn skulle kunna sätta luten i rörelse så att den läcker ut i Rocksjön. Men det scenariot är osannolikt, menar Ola Broberg, länsstyrelsens expert på miljöövervakning. - Det finns flera olika säkerhetsåtgärder, bland annat kan man pumpa ut vatten ur Strömsbergsdammen om vattennivåerna skulle bli för höga, eller höja fördämningarna, säger han till Nyheterna. - Man behöver absolut inte vara orolig för att bada i Rocksjön. Akutfasen efter olyckan i Strömsbergsbäcken är nu över och i fortsättningen är det Arla som bär ansvaret för saneringsarbetet under övervakning av räddningstjänsten och länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista