Domare berusas på alkoholkurs

Vägverket utbildar domare, åklagare och lagmän från länet om hur det är att köra rattfull. En del av kursen är att deltagarna får dricka sig berusade.
Kurserna som anordnas kallas domarkurser. Under kursen föreläser bland annat trafikpoliser och Vägverkets experter på alkoholfrågor. En del i kursen är att deltagarna får dricka sig berusade, för att lära sig hur alkohol påverkar kroppen. Trafikpolischefen i Kalmar län Lar-Erik Andersson, som har föreläst under domarkurser, tycker att den delen av utbildningen är viktig för att rättens personal ska veta hur mycket alkohol som behövs för att komma upp i gränsen för rattfylla. Domare Steffan Florby från Kalmar län har själv deltagit men han är tveksam till om kursen överhuvudtaget har påverkat hans syn på rattonykterhet. Enligt Eva Hultgren på Vägverket region sydost är det cirka 120 personer som har deltagit i kursen och avgiften är i genomsnitt 1500 kronor per deltagare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".