Stopp för hjärtstillestånd

Nu får patienter som drabbats av hjärtstillestånd större chans att överleva.

Eksjö och Jönköping har utrustat alla vårdavdelningar med defibrillatorer, en apparat som via en strömstöt får igång hjärtat på patienter som drabbats av hjärtstillestånd.

Och nu gör sjukhuset i Värnamo samma sak.

Anders Dynebrink är överläkare och chef för akuten i Värnamo, och han mycket nöjd med satsningen:

- Det är större chans att överleva ett hjärtstillestånd nu, eftersom de här apparaterna finns närmare till hands för oss nu.

Det inträffar 15.000 hjärtstillestånd varje år. Två tredjedelar av dessa sker på sjukhus, och där kräver Socialstyrelsen att behandling sätts in inom tre minuter. Det har man inte klarat tidigare vid sjukhusen här i länet, men nu utrustas alla vårdavdelningar och vårdcentraler i Värnamo med en så kallad defibrillator- en liten apparat som skickar en kraftig strömstöt in i bröstkorgen så att hjärtat börjar slå igen.

All personal utbildas nu för att snabbt kunna behandla patienter vars hjärta stannat. Och apparaten är mycket enkel att använda.

- Det är inte alls svårt, man gör bara det som apparaten säger att man ska göra, säger Anders Dynebrink, och visar på en docka hur man gör. Samtidigt talar en mekanisk röst om vad han ska göra.

- Den skickar en kraftig strömstöt genom hjärtat, och sedan är förhoppningen att hjärtat ska börja slå som vanligt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".