Leaf förlorade striden om skumbilarna. Foto Lars Epstein Prb.

Toms-Webes i Habo vann godisstrid

Godisföretaget Toms-Webes i Habo går vinnande ur striden om att få tillverka vita, gröna och rosa skumbilar.

Konkurrenten Leaf hade anklagat Toms-Webes för att ha gjort skumbilar som är för lika deras. Men idag kom Marknadsdomstolens besked:

De små skumbilarna som man kan köpa i lösvikt och som tillverkas av Haboföretaget kan inte förväxlas med de färdigförpackade skumbilar Ahlgrens bilar, som konkurrenten Leaf tillverkar.

Färgerna är visserligen precis desamma - vita, ljusgröna och rosa - men domstolen tycker ändå att olikheterna är större än likheterna. Framförallt tycker domstolen att det är svårt att förväxla lösvikts-skumbilar med förpackade.

Domstolen menar också att det inte finns några bevis för att Leaf skulle ha riskerat att skadas eller att deras godisbilars rykte skulle ha utnyttjas.

Beslutet i marknadsdomstolen har tagits efter bland annat förhör med en färgforskare och med en professor i statistik.

Det blir alltså Haboföretaget som går vinnande ur striden och nu får sina rättegångskostnader på drygt 380.000 kronor betalda av Leaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".