Föreningen Stulen Barndom håller möte i Aneby. Foto: Nyheterna

Okänd omfattning av barnhemsövergrepp

Idag presenterar socialstyrelsen sin snabbutredning om övergrepp på svenska barnhem under 1959 till 1980-talet. Men omfattningen av övergreppen har inte gått att kartlägga.

Efter den senaste tidens avslöjande om hur fosterbarn och barnhemsbarn utsatts för misshandel och övergrepp så startade utredningen. Det var socialtjänstminister Morgan Johansson som gav socialstyrelsen i uppdrag att snabbutreda situationen.

Nu har ett nittital berättelser från människor som hört av sig till utredarna sammanställts. Många bekräftar bilden av år av lidande. Men den här utredningen räcker inte för att få hela bilden av övergreppen.

Utredarna kommer bland annat med förslag på hur man kan hjälpa dom som drabbats.  Idag ska socialtjänstminister Morgan Johansson få utredningen samt ett förslag på hur regeringen ska gå vidare.

Peter Lindberg i Aneby var med och startade föreningen Stulen Barndom. Han är glad att frågan är uppe på regeringsnivå. Samtidigt är han tveksam till en djupare studie om fosterbarnen. Han menar att många handlingar är borta idag, och att en sån studie också skulle bli för tidskrävande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".