Fängelsestraff i kokainhärva

I dag kom tingsrättens dom i den stora kokainhärva som avslöjats i Värnamo. Huvudmannen, en företagare, dömdes till 3 års fängelse.

Efter en tids intensiv telefonavlyssning kunde polisen i vintras för första gången avslöja ett omfattande missbruk av den så kallade innedrogen kokain i Värnamo.

Kokain hittas oftast bland väletablerade personer med jobb och familj och utredningen visade att så var det också här. Huvudmannen, en 30-årig företagare och småbarnspappa, hade kommit i kontakt med kokain vid resor till USA och både han och sambon fastnade snabbt i ett dyrbart missbruk.

Vid ett tillfälle lånade paret 135 000 kronor för att köpa tomt och bygga hus. Pengarna gick istället till kokain, som också såldes till vänner, som i sin tur förmedlade narkotikan vidare. Totalt åtalade kammaråklagare Anders Brokelind åtta personer, men betydligt fler misstänks ha varit inblandade i härvan.

Idag kom alltså Jönköpings tingsrätts dom. Den tidigare ostraffade huvudmannen dömdes till tre års fängelse för narkotikabrott. Ytterligare tre värnamobor fick fängelse, från 5 månader och upp till ett och ett halvt år. Huvudmannens sambo dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst och tre köpare fick dagsböter rapporterar SR Jönköping.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".