Foto Ann-Sofi Rosenkvist Prb

Asylsökande utnyttjas på länets restauranger

Skyddslösa asylsökande utnyttjas för rena slavarbetet av hänsynslösa krögare. Det är polisens sammanfattning av en razzia mot 80 restauranger i länet och nu hotas tio personer av åtal.

I går avslutades polisens två månader långa razzia mot 80 krogar i länet för att kontrollera om dom anställda med utländsk bakgrund hade det arbetstillstånd som krävs.

Och resultatet är alltså nedslående. Asylsökande utan arbetstillstånd har tvingats till rena slavarbetet. När polisen dök upp hände det att illegal arbetskraft försvann ut genom bakdörren, man avslöjade också sjukskrivna i full färd med att baka pizza och två personer avvisades direkt ur landet.

Tio restaurangägare har nu åtal att vänta för brott mot utlänningslagen. Kai Jaensson, poliskommissarie, menar att deras agerande också innebär illojal konkurrens; genom att betala svarta låga löner och fuska med skatten kan dom hålla lägre priser än dom som sköter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".