1 av 3
En ung herr Wikström - ännu utan personnummer (foto: David Westh)
2 av 3
3 av 3
Raymond Lendrick, verksamhetschef Kvinnoklinkiken i Jönköping

Läkarlarm: Nyfödda kan förväxlas

Det finns en stor risk för att nyfödda barn förväxlas på BB och nu anmäler kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping sig själv för att klara upp situationen.

Problemet är att det kan dröja flera veckor innan det nyfödda barnet får ett personnummer och under den tiden är riskerna för felhanteringar ohållbart stora säger Raymond Lenrick, verksamhetschef på kvinnokliniken i Jönköping. Han kräver en snabb förändring.

- Det är jätteviktigt att det blir en förändring och det måste till snart annars är det risk för att någon blir skadad säger han.

På ett skötbord på BB i Jönköping ligger en mycket ung herr Wikström. Mamma Linda och pappa Mattias är dygnsfärska föräldrar och pojken på skötbordet har inte ens hunnit få ett namn ännu. Än mindre ett personnummer och det kan dröja.

Det är de fyra sista siffrorna som gör hans personnummer unikt och under de veckor det tar innan han får de fyra siffrorna av Skatteverket tvingas personalen hantera allt manuellt och det ökar risken för exempelvis förväxlingar vid provtagningar och vid röntgen, säger Raymond Lenrick.

- Hela sjukvården bygger på säker identifiering med ett personnummer och här har vi helt plötsligt en individ som ska identifieras i ett annan system, där vi inte har ett personnummer.

Situationen är inte unik för Jönköping, tvärtom är situationen liknande på de flesta andra håll i landet. Men i Jönköping har man tröttnat på att bara vänta på att något ska hända och anmäler sig nu som ett Lex Mariafall till Socialstyrelsen, för att trycka på för en förändring.

- Det har än så länge inte kommit någon till skada, men vi ser riskerna och vi har fått tänka till flera gånger. Vi ser att här finns ett tydligt riskmoment. Vår önskan är att barnet, med modern IT-teknik, tilldelas sitt definitiva personnummer med en gång.

Skatteverket försöker nu få fram en teknik som gör att ett nyfött barn snabbare får ett personnummer.

På Skatteverket är man medveten om att det kan dröja, men enligt Birgitta Fredriksson - sektionschef på Folkbokföringen i Norrköping - lyckas man i nio fall av tio att leverera ett personnummer inom 5 dagar.

Nu försöker man få fram ett ännu snabbare system.

- Tekniken finns inte idag men den kan komma inom något år. Det finns projektgrupper som jobbar med det. Då kommer sjukhuset direkt kunna rapportera in barnet, så att vi får in det online till Skatteverket och vi då ger det ett personnummer säger Birgitta Fredriksson. 

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".