Skolminister Ibrahim Baylan. Foto: Henrik Montgomery

Ta polishjälp för att få romska barn till skolan - råd från skolministern till Eksjö kommun

Skolministern menar att kommuner i Eksjös situation ytterst ska be polisen om hjälp att hämta de romska barnen till skolan:

Ända sedan i höstas har Eksjö kommun kämpat med att förmå en grupp romska barn att gå till skolan.

Nyheterna berättade om detta redan i höstas då Ulla Hägg, kommunalråd i Eksjö Kommun, lyfte upp frågan politiskt och vädjade om statlig hjälp.

Kommunen har till och med vänt sig till regeringen för att få hjälp och råd.

Och nu kommer ett drastiskt råd från skolministern Ibrahim Baylan.

Han menar att kommunen ytterst ska be polisen om hjälp att hämta barnen till skolan.  

Redan 1997 kom en rapport från inrikesdepartementet som larmade om att väldigt få romska barn går ut grundskolan.

Den följdes av en ny rapport 1999, från Skolverket, som också påvisade problem med romska barns ofullständiga grundskoleutbildning och där Skolverket ställde sig frågan hur skolsituationen för romska barn ska förbättras.

Fastän sju år har gått sedan dess finns det alltså fortfarande problem med att få romska elever att gå färdigt grundskolan i bland annat Eksjö.

Där är Ulla Hägg kommunalråd. Redan i höstas lyfte hon upp frågan politiskt och vädjade om statlig hjälp, men situationen idag är den samma.

Skolminister Ibrahim Bailan säger att det är kommunernas uppgift att få elever att gå i grundskolan. Men finns det svårigheter så ska man ta kontakt med deras föräldrar i första hand. Blir inte situationen bättre, ska det tas kontakt med socialtjänsten och i sista hand polisen som alltså kan tvinga barnen till skolan. I slutändan kan man ta polisen till hjälp för i sverige har vi skolplikt för grundskola.

Men att tvinga barnen till skolan med hjälp av polisen, det ser inte Ulla Hägg som ett alternativ. Hon anser inte att en polismakt ska behöva användas på ett sådant här sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".