Foto: Hasse Holmberg/PrB

Kvinna tros ha lurat till sig hundratusentals CSN-kronor

En 27-årig kvinna har gripits i Värnamo misstänkt för att ha lurat till sej hundratusentals kronor i studiemedel från CSN.

Åklagaren ser så allvarligt på brottet, att han begärt henne häktad för grovt bedrägeri:

Det händer att Centrala studiestödsnämnden, CSN, betalar ut pengar på felaktiga grunder, men det är ytterst ovanligt att någon häktas för att ha lurat till sej studiemedel.

Men här rör det sej om så mycket pengar, flera hundra tusen kronor, och så allvarlig brottslighet att chefsåklagare Anders Nyström begärt den 27-åriga kvinnan häktad.

Hon greps i onsdags eftermiddag och nu på förmiddagen ställs hon inför häktningsdomaren i polishuset i Värnamo, misstänkt för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning.

Kvinnans bror sitter för övrigt redan häktad, fast för helt andra brott. Men det var i samband med den utredningen som bedrägerierna uppdagades. Man tror att kvinnan inte alls studerat i den omfattning som krävs för att få pengar från CSN och dessutom misstänks hon ha lurat till sig pengar genom att utnyttja andras personnummer och förfalska namnteckningar.

Enligt åklagaren startade bedrägerierna i februari 2003 och pågick sedan under drygt ett år. Men det kan handla om ännu längre tid, det får den fortsatta utredningen visa.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".