Misstänkt bordellhärva i Gislaved växer

Polisen har sprängt en misstänkt bordell i Gislaved. Och man behövde inte åka långt, bara ett hundratal meter från polisstationen tros flera kvinnor ha sålt sexuella tjänster.

I dag häktades en 34-årig gislavedsbo för grovt koppleri och Tomas Persson på internationella åklagarkammaren i Linköping, som leder utredningen, utesluter inte att det handlar om människohandel.

Det var i onsdags morse som polisen efter en tids spaning slog till och grep den 34-årige mannen. Och det innebar också att man bommade igen det café han drivit i centrala Gislaved, bara ett hundratal meter från polisstationen. Rykten har länge florerat i Gislaved om bordellverksamhet och hur lätt det varit att köpa sexuella tjänster i samhället. Och nu finns misstankar om att caféet delvis också fungerat som bordell sedan i höstas.

Men enligt kammaråklagare Tomas Persson så har koppleriet också skett på andra håll i trakten. Han hävdar att 34-åringen haft flera kvinnor som han förmått att sälja sexuella tjänster. Vid häktningsförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar i dag, så förnekade mannen brott. Han förklarade att han är helt oskyldig till alla anklagelser. Men tingsrätten beslöt häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri. Det är den allvarligare graden av misstanke.

I nuläget är det bara 34-åringen som misstänks för brott, men det kan bli fler för åtskilliga personer ska nu höras av polisen, liksom dom kvinnor som utnyttjats. Och utredningen kan komma att svälla och också gälla människohandel, alltså att kvinnor tagits till Sverige för att prostituera sej. Och det kommer att ta lång tid innan polisen rett ut den här härvan.

Reporter Anders Borg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".