Igår anordnades skogsdag i Ramkvilla. Foto: Hasse Holmberg, PrB.

Dansk skogsteknik i Ramkvilla

Kan smålänningar lära sig skogsbruk av danskar? Bland de bortåt 1 500 besökare som igår kom till Södra Skogsägarnas skogsdag utanför Ramkvilla tre mil söder om Vetlanda fanns de inflyttade danskarna Lars Aakilde och Dorrit Trolle som köpt skog i Södra Solberga.

Lars konstaterar att deras granskog klarade sig bra under stormen. Nu gick inte stormen lika hårt fram i Njudung som i till exempel Ljungby, där man räknar med att omkring tjugo årsavverkningar blåste ner. Här handlar det om fyra - fem. Men Lars och Dorrits skog klarade sig bättre än de flesta skogarna i området. Och det beror - säger de - på att de sköter sitt skogsbruk enligt dansk metod. Och det handlar bland annat om gallring.

Men det räcker inte med att man gallrar försiktigare. Den danska metoden innebär också tätare plantering.

Det var kanske inte så många smålänningar som trodde att de kunde lära sig skogsskötsel av danskar, men flera fick igår goda råd av Lars och Doris, på skogsdagen i Ramkvilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".