Försäkringskassans regler gör att hyrdatorn kan bli en dyr affär för den som blir sjuk eller vill vara föräldraledig. Foto: PrB

Hyrdatorn kan bli en dyr affär

Är du sjuk eller hemma med barn ska du passa dig för hyrdatorn.

Den kan nämligen bli en riktigt dyr historia på grund av Försäkringskassans regler.

Katarina Olsson är försäkringsansvarig i Jönköpings län:

- När du bestämmer dig för att ha en hyrdator, så sänks ju din bruttoinkomst med ett visst belopp. Då beaktar vi att det avdraget har skett, och sänker din sjukpenninggrundande inkomsten. 

När du tar en hyrdator genom ditt jobb, så sänker du samtidigt din sjuk- och föräldrapenning. Det gör att den som väljer att vara hemma med barnen eller som råkar bli långvarigt sjuk kan få en riktigt dyr dator.

Dels drar ju arbetsgivaren hyrpengarna, och dels har datorn gjort att du får mindre pengar från Försäkringskassan. En dator för 600 kronor i månaden kan i själva verket komma att kosta upp mot 1 000 kronor.

- Det är naturligtvis inte bra, men det blir ju en konsekvens av att det fungerar på det här sättet, säger Katarina Olsson.

Långt ifrån alla som tecknar ett avtal om hyrdator planerar att vara föräldralediga eler sjukskrivna. Och den dubbla kostnaden kommer därför som en obehaglig överraskning - speciellt som informationen från såväl Försäkringskassan som arbetsgivaren ofta är dålig. I dagarna får drygt 3 000 anställda på Jönköpings kommun sina hyrdatorer.

- Vi upplyser om det i avtalet som ges ut vid hyresperiodens början, men det är ju inte alla som läser det finstilta, säger Victoria Lindén på lönekontoret.

Katarina Olsson på Försäkringskassan tycker man ska tänka två gånger innan man skaffar hyrdator.

- Man bör undersöka med sin arbetsgivare vad som händer om man blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".