Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda inom Habo äldreomsorg går på knäna

Publicerat måndag 24 juni 2002 kl 17.38
Habo kommun har och har haft stora personalproblem inom socialförvaltningen. Det konstaterar länsstyrelsen som granskat kommunen, och i rapporten finns flera exempel på hur enskilda anställda kommit i kläm.
Orsaken till personalproblemen i Habo kommun är att man misslyckats med att hitta och rekrytera en lång rad tjänster. Det är helt enkelt svårt att få tag i både chefer, handläggare och vårdpersonal till socialförvaltningens alla områden. Störst problem har det varit i äldreomsorgen där sjukskrivningarna också ställt till det. Dessutom är medelåldern hög konstaterar länsstyrelsen. Vikariat inom individ och familjeomsorgen har inte kunnat tillsättas. Socialsekreterare vittnar om att man inte haft någon fungerande arbetsledning sedan 1999 socialchefens stol var länge tom och även socialsekreterarna saknade en chef. Inom äldreomrogen har man fått plocka in tre konsulter för att backa upp, men mycket tid har gått åt till att handleda konsulterna. I länsstyrelsens rapport avslöjas flera exempel på hur den stundtals extrema arbetsbelastningen påverkat enskilda anställda. Arbetsledningen inom äldreomsorgen sköts delvis av en undersköterska sedan en enhetschef sjukskrivit sig. Under 2001 var en socialsekreterare stundtals helt ensam handläggare. Länsstyrelsen riktar ingen kritik mot kommunen. Man konstaterar att kommunen har svårt att få tag i personal, men påpekar samtidigt att Habo måste bli bättre på att introducera de som anställs genom bemanningsföretag och kräver även att Habo kommun ger socialsekreterarna en arbetsledning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".