Foto: Patrick Sörquist/PrB

Ökat intresse för Eco-driving

Nyligen höjdes bensinpriset igen och en liter 95 okt bensin kostar idag kring 12.30 kronor per liter. I takt med att bensinen blir dyrare så ökar också intresset för att lära sig köra sparsamt, sk ECO driving.

Anders Ringqvist på Egert och Ulfs trafikskola i Jönköping är en av få i länet som utbildar i ECO-driving. Han säger till nyheterna att det främst är företag och kommuner som intresserat sig för ECO -driving, eller sparsam körning som det också kallas. Det är där som kravet på miljötänkande och ekonomin är som tydligast.

Men sedan den 1 mars i år måste även de som tar sitt körkort vid uppkörningen visa att de kan det här med Eco-driving.

Det handlar om lära sig hantera bilen annorlunda - att använda farten och energin rätt.

En Eco-driving utbildning tar drygt 3 timmar och kostar cirka 1500 kr. Det är kördel och teoridel. I genomsnitt så får den som gått utbildningen ner sin bensinförbrukning med cirka 15 procent. Det betyder om man ha en bli som drar en liter milen att man sparar en till en och en halv deciliter - eller omräknat i pengar med dagens höga bensinpris - nästa två kronor per liter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".