Foto: Ann-Sofie Karlman.

Lyxhus för fåglar

Nu håller en lyxmarknad på att växa fram för fågelholkar.
De gamla hederligar holkarna i trä får nu konkurrens av en väldesignad holk med ventilation och tak av sprutlackerad plåt.
Uppfinnaren heter Uno Fredlund från Jönköping

Uno Fredlunds holkar är gjorda av 1 tums granvirke för att holken ska vara väl isolerad från kyla och värme. Den har  två tak, ett innertak i trä och ett yttertaket av lackad plåt som sticker ut långt över ingångshålet så att skator, kajor och rovfåglar inte ska kunna sitta ovanpå holken och knipa åt sig en fågelunge när det är dags för dom att lämna boet. Under taket är det breda ventilations hål.

Men den är bra mycket dyrare än dom som kan köpas på en vanligt stormarknad. Den kostar ca 200 kr vilket är ca tre  gånger så mycket som en enklare holk.

- Dom  enkla billiga holkarna kan göra mer skada än nytta eftersom dom ofta är för klena och därför blir för kalla eller varma för fåglarna att bo i, menar Uno Fredlund.

Han började intressera sig för fågelholkar för tio år sedan och har nu börjat sälja en holk som han tagit fram med hjälp av ornitologer.
För dom holkar som finns på markanden idag duger inte för fåglarna menar han. Materialet är för klent vilket gör att den inte är isolerad för kyla och hetta. En kall vår kan det leda till att äggen inte utvevcklas eller att ungarna dör under en het sommar. Eftersom många holkar dessutom är ihopspikade eller ihopnitade så blir det lätt sprickor där fukt tränger in vilket kan leda till mögel i holken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".